"Her var nu Asbjørnsen på sin rette Hylde. Her lå han velbehagelig henstrakt i Græsset, han som Bøndene omkring os, forsynet med et Ølkrus og morede sig over al Lystigheden"

Viktige datoer i 2012.

  Helgen 14 – 15. januar 2012

Asbjørnsenselskapet feirer 200-årsdagen!

Vi startet feiringen av dette spesielle året med en bankett for våre medlemmer og gjester på ”Sporten” lørdag 14. januar med 80 deltakere.

Gjestene ble tatt i mot av smånisser med fakler både på Frognerseteren stasjon og rundt inngangen.  I døren sto Asbjørnsen selv som eventyrkonge i Ringstrøms skikkelse og tok i mot alle.  ”Sporten” er som en kongsgård rett ut av eventyrene så bedre ramme kunne vi ikke fått. Vi kom inn til nydelig pyntede bord, vakkert dekket. Stemningen var stor fra første stund og stadig stigende!

Asbjørnsen/ Ringstrøm framførte en flott prolog . Så kom 8 barn og unge fra Grav litteratur og teatergruppe. De hadde under ledelse av Anne Jorunn Kydland og Maj-Christel Skramstad dramatisert og innstudert flere av folkeeventyrene og framførte tre av dem for oss til stor jubel. Skuespillerne fikk hvert sitt eksemplar av Årsskriftet 2010 som takk fra oss.

Det ble servert treretters middag, og i løpet av måltidet var det flere fine innslag som ble holdt orden på av Ingeborg Bø. Vår nestleder Erik Henning Edvardsen holdt en inspirert  festtale. Og så kom selveste Huldra i Tone Hulbækmos skikkelse med Hans Fredrik Jacobsen som ledsager, og da steg stemningen faretruende!

Rønnaug Moe Haugen hilste fra Mo gård og Ringerike og de lange røtter til Jørgen Moe. Terje Flaatten hadde skrevet en versifisert, underfundig hyllest til Asbjørnsen.

Vi sang ”Svarterabben”, en av de få visene Asbjørnsen har nedtegnet, og som vi i Selskapet gjerne prøver oss på!

Ringstrøms lyriske åre slo igjen ut i ”Asbjørnsens Vise”som ble sunget av oss alle. Den legger vi ut på denne siden til glede for flere.

Det var stor stemning da vi kl. 24:00 kunne istemme fødselsdagsang og skåle for vår helt, Peter Christen Asbjørnsen.

Omtale av årboken 2011

Aftenposten hadde en spennende artikkel om Asbjørnsens dører 16. januar 2012 i forbindelse med 200-års jubileet. I denne artikkelen blir også årets årbok anbefalt som et standardverk. Les gjerne mer på Aftenpostens eavis

aftenposten-160112

24. april. Årsmøte blir holdt kl. 1900

Jorunn Vandvik Johnsen kåserer om ”Asbjørnsen og Moe i utlandet”. Deretter årsmøte.

P2 – Eventyråret 2012

nrk1---kulturnyttNRK sendte inspirerende 25 minutter om Eventyretåret 2012. Programmet begynner slik:

«Det var en gang to brødre – Grimm het de – som samlet eventyr og fikk dem trykket i en bok. Samme år, litt lengre nord, ble det født en gutt – Peter Christian Asbjørnsen het han – og tiden skulle vise at også HAN skulle komme til å samle historier om prinser og troll og gode og onde krefter. Dette feirer vi i Norge i år – 200 år etter – i et eventyrets år – for det er mange som lar seg inspirere av de gode gamle folkeeventyrene for tiden …»

Asbjørsenselskapet anbefaler programmet på det varmeste – du kan høre det her eller laste det ned som en podcast her

17. mai 2012 ved Asbjørnsens bauta.

40 mennesker møtte opp for å feire 200-årsjubilanten på Vår Frelsers Gravlund. Erik Henning Edvardsen holdt talen for dagen og mannen. Den gjengir vi nedenfor.

Deretter la han ned en vakker krans fra Asbjørnsenselskapet. Vi avsluttet med å synge “Det er min sjel en frydfull trang”.

Talen her!17 mai 2012

15. juni  Utstillingsåpning: Eventyr! Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe.

En vandreutstilling kalt: “Eventyrlig – gamle fortellinger i ny drakt” fra Nasjonalmuseet for kunst skal sammen med en plakatutstilling ” Eventyr. Asbjørnsen og Moe” fra Nasjonalbiblioteket vises landet rundt fra !5. juni 2012 til 15. juni 2014.
Er ditt lokale bibliotek med? Ypperlig for skoleklasser da museet også har kontakt med “Den kulturelle skolesekken” og formidler skuespillere, fortellere og foredragsholdere.

Les mer på www.nb.no/eventyr

3. juni.

Vårturen bygger på ”En tiurleik i Holleia”, og finner sted søndag 3. Juni med Holleia som mål.

15. juni

Utstillingsåpning: Eventyr! Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe. Kl 14:00 i Nasjonalbiblioteket. Varer til 6. juli.

I Studiesalen på Nasjonalgalleriet kan du se de originale eventyrtegningene til Werenskjold og Kittelsen. Åpent i museets åpningstid. Grupper må bestille besøk. E-post: studiesalen@nasjonalmuseet.no

2. august til 5. august 2012: EVENTYRFESTIVAL i Bødal, Vestre Gausdal.

Skuespillere som Frode Rasmussen og Morten Jostad med flere borger for kvaliteten! Les mer: www.dethemmeligeteater.com

09. september.

Høstturen går til Ekeberg hvor vi møter Ekebergkongen og opplever andre sagn fra Christiania og omegn. Les mer her.

 Jubileumsfrimerke

Frimerke med Asbjørnsen og Moe utkom 14. september. Det har verdi 15 kroner som er brevpost utland og 100g. Norge.

Sankthanshaugen mandag 12. november

I anledning 200-årsjubileet har Asbjørnsen vært en tur i Kjøbenhavn til sårt tiltrengt oppussing, kostet av Stiftelsen Sat Sapienti og gjennomført i regi av Oslo kommune.
Kommunen ønsket å markere avdukingen som fant sted mandag 12 november, kl. 1400. Det var taler, eventyrfortelling, musikalske innslag og enkel servering.

Jubileumsboka 2012

Jubileumsboka 2012 er utgitt i samarbeid med Norsk Folkeminnelag.
Asbjørnsens arbeid innenfor folkloristikk sammen med kameraten Jørgen Moe, og alene, formet vår nasjonale og kulturelle bevissthet. Men tohundreåringen var også en fremragende marinbiolog som gjorde oppsiktsvekkende funn og bidro til å fremme darwinistiske ideer i Norge. Av profesjon ble han etter hvert både forstmester og torvmester.
I jubileumsboka vurderer fremragende fagfolk hans innsats på alle de ulke fagfeltene han arbeidet innenfor.

For nærmere informasjon om årsskriftet, kontakt styret

FLOTT OPPSLAG I DAGBLADET NYTTÅRSAFTEN

Jubileumsåret toner ut, og i den anledning skriver Fredrik Wandrup en artikkel om Asbjørnsen, med omtale av jubileumsboken og våre andre utgivelser. Han stiller også spørsmål om beslutningsprosessen når det gjelder hvem som får et nasjonalt år.


Les artikkelen her!

Fra oktober 2012 til mars 2013.
VANDRING I ASBJØRNSENS FOTSPOR

Osloguidene Mari Lunde og Anne Storrusten opptrer som bakstekjerringene Britta og Oline på en vandring i Asbjørnsens Christiania til steder som forteller om hans liv. Underveis blir det eventyr og sagn.

Hver første lørdag i måneden fram til mars 2013. Oppmøte ved Ibsenstatuen utenfor Nationaltheatret kl. 1400. Turen tar ca. 90 min. Og ender ved Oslo domkirke. Pris 150,- pr.pers.

For mer informasjon se info@osloguide.no eller www.osloguide.no