"Fra korvetten Ørnen så jeg ut over det urolige hav, som vidt og bredt rullet sine bølger i skiftende lys og skygger; i det fjerne var havet blå-fiolett, skygget med sortblått, - her tindret det lysegrønt og klart i solglimtene, når det gikk en rift i de jagende skyer. Men hist nede under havet og bølgene ligger Egypt; hvert øyeblikk kunne vi vente å se vidunderlandet stige opp i synskretsen."

Skibladner og Asbjørnsens tur til Rondane

Vårturen fant sted lørdag 14. juni 2014. Målet for turen var å følge P. Chr. Asbjørnsen på hans reise mot Gudbrandsdalen og innsamlingen av stoff til det som skulle bli ”Høifjellsbilleder”.

Vi skulle først innom ”Prøysenstua”, for å markere at det var 100 år siden Alf Prøysens fødsel. Så skulle vi få med oss Sigrid Undsets hjem ”Bjerkebæk, og det hele skulle avrundes med en tur på Mjøsa med ”Skibladner”, inkludert middag med laks og jordbær. På denne måten skulle vi markere Asbjørnsens reise om bord på ”Jernbarden” den 3. august 1842. Dette var planen, og den ble fulgt i den grad omstendighetene tillot det.

Vi var, som ofte før, heldige med været. I alt 45 medlemmer av Selskapet dro fra Oslo med buss i retning Minnesund. På veien fikk vi forelesninger om emner tilknyttet reisen. Jorun tok utgangspunkt i Asbjørnsens reisedagbok, supplert med utdrag av private brev fra Camilla Collett, og ga oss i tillegg en innføring i skipet ”Jernbardens” historie. Prinsippet er at jo mer man vet om emnet, jo større utbytte får man av reisen. Det viste seg å holde stikk.

Første stopp var Prøysen-stua, og som oppvarming i bussen ble det lest noen Prøysen-dikt som opprinnelig sto på trykk i Arbeiderbladet og Magasinet. Vel framme fikk vi en omvisning av en kvinne som selv hadde vokst opp i stua, Mary Kristine Hagen Olsen. For mange ble dette en sterk opplevelse. Vi skulle gjerne hatt mer tid til omvisningen, men det var tid for lunsj. Denne ble servert på Prøysenhuset, og for den som ikke hadde fått spist bagetten i kafeteriaen, ble lunsjen inntatt i full fart i bussen på vei mot Lillehammer.

Neste stopp var Sigrid Undsets hjem ”Bjerkebæk” i Lillehammer. Vi fikk kyndig omvisning i huset, der skrivestuen, soveværelset og biblioteket var nennsomt restaurert og tilbakeført til noe så nær opprinnelig tilstand. Dette var et meget vellykket innslag, særlig for den som ikke tidligere hadde besøkt Sigrid Undsets hjem.

Nå sto ”Skibladner” og reisen på Mjøsa for tur. Dette var før den egentlige sesongen begynte, og Selskapet hadde båten for seg selv. Det ble en strålende tur, med sol og blikkstille. I første klasses salong var det dekket til middag, med laks og jordbær. I tillegg kunne den som ville, bestille et glass av Skibladners egen hvitvin, som smakte fortreffelig. To og en halv time tok turen til Gjøvik, der bussen ventet.

Klokken var blitt halv fem, og siste etappe lå foran oss. På bussturen mot Oslo fikk vi utfyllende kunnskap om det vi hadde sett og vært med på.  Bjørn Ringstrøm fortalte om Asbjørnsens forhold til sin engelske reisefelle Laing, og om hvordan denne reagerte på å bli nådeløst karikert i ”Høyfjellsbilleder”. Ringstrøm mente at vennskapet kjølnet etter denne reisen, men at Laing fortsatte å komme til Norge også senere. I tillegg vet vi at Henrik Ibsen leste om Peer Gynt i denne fortellingen, og Erik Edvardsen ga oss en ramme for denne skikkelsens plass i folkloren og i Ibsens diktning.

Vi var tilbake i Oslo i sjutiden, og kunne se tilbake på en lang og lærerik dag, i Asbjørnsens fotspor og kjølvann.

Referent: Tone Borchgrevink