"Fra korvetten Ørnen så jeg ut over det urolige hav, som vidt og bredt rullet sine bølger i skiftende lys og skygger; i det fjerne var havet blå-fiolett, skygget med sortblått, - her tindret det lysegrønt og klart i solglimtene, når det gikk en rift i de jagende skyer. Men hist nede under havet og bølgene ligger Egypt; hvert øyeblikk kunne vi vente å se vidunderlandet stige opp i synskretsen."

Th. Kittelsen på Blaafarveværket

Asbjørnsensselskapets høsttur gikk til Blaafarveværket den18. september der Tone Sinding Steinsvik og Sverre Følstad hadde tilrettelagt utstillingen: ” Th. Kittelsen – Norge Rundt” som ble vist på Blaafarveværket og i Kittelsen-museet på Koboltgruvene fra 24. Mai til 21. september 2014.

Interessen for turen var formidabel, og etter siste opptelling var vi 53 deltagere der 43 startet i St. Olavsgate.

På bussen ønsket Bjørn Ringstrøm oss velkommen ved å synge “Skrædderen”. Det er en svensk skillingsvise som Visens Venner tok opp. Den fulle Skrædderen “drukna som en kælv,” står det… Morsomt, og den begynner å bli en kjenningsmelodi for oss. En god start på en vellykket tur. Sangen din vil vi ha, så fortsett med det Bjørn!

Tone Borchgrevink leste fra Vilhelm Dybwads erindringsbok ”Venner og kjenninger fra 80-årene”, kapittelet om Theodor Kittelsen. Tidstypisk, og en fin innledning til Th. Kittelsen og utstillingen som ventet oss.

Vel fremme på Blaafarveværket møtte vi resten av deltagerne som hadde kjørt med egen bil, deriblant lederen av Lauvlia, Åse Tangerud. Vi gikk rett til bords i Bødtkerkroa, en deilig elggryte med påfølgende kaffe.

Sverre Følstad ønsket oss velkomne til utstillingen og guidet oss gjennom maleri- og tegne-utstillingen i hovedhuset. Følstad var en topp formidler, begeistret og kunnskapsrik. Han formidlet stor kunnskap om verkene og mennesket. Han satte Th. Kittelsen og hans verk inn i en ramme som viste de ulike kunst-retninger på den tiden, svarte utdypende på alle spørsmål og pratet på ”inn og utpust”. Kunnskapene om hovedpersonen Theodor Kittelsen manglet aldri.

Deretter avreise til koboltgruvene og museet der. S. Følstad fulgte oss og guidet oss i nattemørket gjennom Th. Kittelsens eventyrskog. Ikke rart at Blaafarveværket har valgt å legge Kittelsen- museet oppe ved gruvene. Med lyset slukket inne i bussen , kunne vi alle se troll, hekser, kjerringer og nøkk. Og som det ikke var nok hadde utstillingen nettopp konsentrert seg om nøkken i mange former og fasonger.

Grunnet Kittelsen-jubileet har Lauvlia og museet her lånt av hverandre. En del av Kittelsens treskjæringer var der, og i et eget rom viste de en stor samling av Kittelsens egne publikasjoner og av andres bøker, illustrert av ham. Ikke minst utgaver av Asbjørnsen og Moe. En imponerende og morsom samling!

På veien hjem hadde Jorunn sørget for å kjøpe inn boller med og uten rosiner. Vår utmerkede sjåfør, Håvard, hadde sørget for mineralvann, alt vellykket og takknemlig mottatt av trette og fornøyde deltagere som ble droppet der de ble plukket opp.

Vi ser virkelig frem til Selskapets årbok om Th. Kittelsen som vil gi oss enda mer kunnskap om kunstneren.

Referent: Nanna Biørnstad