"Åssen denna Asbjørnsen såg ut? Å, det var en tjukk gasse, itte så alvorlig høg, men tjukk og brei - og my' hår og skjegg hadde'n akkurat som på bildene ta'n."

Høsttur til Bygdøy 2015

Høstturen gikk til Bygdøy. 42 medlemmer møttes til privat omvisning på Oscarshall kl. 16.00. Det var en av disse sommerdagene med regnskyll fra tidlig morgen. Utrolig nok lettet været i tide til at vi fikk oppleve Oscarshall og hageanlegget i sol! Vi ble mottatt av to meget dyktige guider som ledet oss i to grupper gjennom alle rom.

En storartet opplevelse både å se det hele utenfra på nært hold, og fantastisk å komme inn i denne perlen fra det nasjonale gjennombruddets tiår. Det tiåret som ble innledet med eventyrutgivelsene og som kulminerte med den store nasjonalromantiske oppsetningen i Christiania Theater. Også i sistnevnte begivenhet sto Asbjørnsen sentralt. Tidsånden speiler seg i dette lille lystslottet som ble bygget av Oscar I og hans dronning Josefine og ved hjelp av hennes penger, oppført 1847-1852. Opprinnelig tanke var at slottet skulle hete etter henne, men slik ble det ikke.

Begge var opptatt av at alt skulle være norsk av råmateriale, håndverkere og kunstnere der det var mulig. Slik blir dette bygget en unik mønstring av hva Norge kunne skape på den tiden. Men det ble også brukt ”moderne” materialer som sement og sink. Arkitekt J. H. Nebelong var dansk og ble oppsagt underveis fordi bygget ble for dyrt. Han tok med seg tegningene og forlot Norge, men det meste må  krediteres ham.

Vi kom inn i forstuen , holdt i ultramarin og med gotisk inspirerte veggdekorasjoner som så ut til å være i en gyllen eik, men som var støpt i sement og malt. Opp vindeltrapp til 2. etasje hvor kongen har private gemakker. En forstue med hele Frithjofs saga fortalt i relieffer av C. Borch, og innenfor et stor soverom med portretter på veggene.

Fra forstuen kommer man inn i mottagelsesrommet med utsikt til tre kanter og  byster av våre konger gjennom tidene, utført av Hans Michelsen og støpt i sink..

En portikus leder oss over til spisestuen som er slottetes fineste rom. På veggene store norske landskapsmalerier av J. Frich og Hans Gude. Over dem medaljonger av A. Tidemand fra hans serie: ”Norsk Bondeliv”.

Morsomt for oss asbjørnsenvenner å oppleve tidsånden fra hans glansperiode så gjennomført som her. Og alle kunstnerne var hans venner, kunstinteressert som han var!

Vi takket våre flotte guider for en grundig og interessant omvisning, og vandret gjennom skogen bort til Rodeløkken Kafe hvor de hadde stelt vakkert i stand til oss og serverte en god kyllinggryte. Bjørn Ringstrøm leste så Asbjørnsens ”En Langvigtour”, det eneste Asbjørnsen har skrevet fra Ladegaardsøen. Langvig var et forlystelsesetablissement i Fredensborgveien hvor det var folkelig og i overkant gemyttelig. Et morsomt innslag.

Mellom regnskurene kom alle seg trygt på hjemvei etter en fin tur, nok en gang!

 

Referent: J. V. Johnsen